Stowarzyszenie MANKO wraz z czasopismem Głos Seniora oraz dietetykiem Justyną Płoskonką Ym – Twój dietetyk serdecznie zapraszają na warsztaty żywieniowe dla seniorów realizowane w ramach programu „Zdrowy jadłospis dla seniora”.
Oferta skierowana jest do seniorów 17 gmin powiatu krakowskiego, a udział w warsztatach jest całkowicie bezpłatny. W ramach projektu realizowane jest jedno spotkanie w każdej krakowskiej gminie. Warsztaty składają się z 45 min. zajęć teoretycznych połączonych z praktyką oraz z indywidualnych konsultacji dietetycznych i analiz składu ciała dla chętnych uczestników.
Program „Zdrowy jadłospis seniora”.
W skład powyższego programu wchodzą następujące tematy:
Zasady żywienia osób starszych. Seniorzy otrzymają teoretyczne oraz praktyczne informacje w jaki sposób powinni się odżywiać, aby zachować organizm w dobrej kondycji. Po warsztacie będą potrafili skomponować pełnowartościowy jadłospis.
Piramida żywienia i "Talerz" dla osób starszych. Celem warsztatu będzie omówienie piramidy żywienia opracowanego przez Instytut Żywności i Żywienia oraz przedstawienie w jaki sposób komponować posiłek. Seniorzy będą potrafili dobierać odpowiednie ilości produktów spożywczych, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.
Ocena sposobu żywienia – ankieta. Każdy uczestnik wypełni ankietę żywieniową. W zależności od uzyskanych punktów senior dowie się czy jego sposób odżywiania się jest właściwy, czy potrzebuje zmian. Uzyska informacje co może zrobić, aby poprawić sposób żywienia.
Aktywność fizyczna i jej rola w utrzymywaniu dobrego stanu zdrowia. Zostaną przedstawione informacje o wpływie aktywności fizycznej na zdrowie. Senior będzie wiedzieć jaki rodzaj sportu powinien wybrać dla siebie.
Warsztaty będą odbywać się wykorzystując różne metody przekazu, tj. prezentacja, ankiety, dyskusja, praca zespołowa, wykład.
Dla zainteresowanych i chętnych po warsztacie będzie możliwość dokonania pomiaru ciała za pomocą nowoczesnej wagi, dzięki której senior dowie się o podstawowych parametrach organizmu wskazujących na stan zdrowia.
Konsultacje dietetyczne, obejmujące swoim zakresem:
• analizę składu ciała (masa ciała, % tkanki tłuszczowej, % tkanki tłuszczowej wisceralnej, czyli tkanki gromadzącej się na narządach jamy brzusznej, % tkanki kostnej, całkowita masa mięśni, całkowita zawartość wody w organizmie)
• BMI - indeks masy ciała, ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą
• wiek metaboliczny
Badanie wykonywane będzie za pomocą specjalistycznej wagi (z której senior otrzyma wydruk z dokładną analizą poszczególnych parametrów jego ciała).
Korzyścią dla osób korzystających z usługi dietetycznej będzie otrzymanie zaleceń, które będą zawierały:
• listę produktów spożywczych zalecanych
• listę produktów niezalecanych
• informację jaką technikę przyrządzania potraw wybrać.