Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi od 12 marca br. System QMP (Quality Meat Program) został włączony do dopłat za praktyki dobrostanowe dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości, co pozwala na uzyskanie podstawowej pomocy z tytułu posiadania zwierząt utrzymywanych w kierunku opasowym w kwocie:
do każdej posiadanej sztuki wraz z możliwością zwiększenia tej kwoty po spełnieniu dodatkowych wymagań, wstępne wyliczenia można oszacować za pomocą kalkulatora dostępnego na stronie https://qmpsystem.eu/kalkulatorqmp/.
W związku z niewielką świadomością beneficjentów o możliwości skorzystania z tego programu, prosimy w ramach działalności sołectw, o pomoc w szerzeniu informacji o możliwości uzyskania dopłat z tytułu Systemu QMP do utrzymywania bydła mięsnego, jak również od 1 stycznia 2024 roku do bydła ras mlecznych oraz bydła w typie kombinowanym użytkowanych w typie mięsno-opasowym, mleczno-opasowym lub opasowym.
Dodatkowe pieniądze w ramach ekoschematu „Dobrostan zwierząt" dla rolników uczestniczących w krajowych systemach jakości może uzyskać producent, który złoży wniosek do dowolnej jednostki certyfikującej, przeszedł audyt oraz otrzymał certyfikat QMP. Wnioski o przystąpienie do certyfikacji w ramach programu System QMP powinny zostać złożone do dnia 1 lipca br., zaś złożone po tym terminie będą proporcjonalnie zmniejszać płatność o 1% z każdym dniem następującym po tym terminie. Obecnie Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi prace dotyczące możliwości przedłużenia certyfikacji gospodarstw do dnia 30 września 2024 roku. Możliwe jest zatem otrzymanie płatności w ramach tegorocznych wniosków.
Korzystanie ze wsparcia oferowanego w ramach ekoschematu Dobrostan opasów z praktykami: Utrzymanie zwierząt w systemie QMP, ściółka, zwiększenie powierzchni 50% wybiegi pozwala uzyskać nawet 700PLN/sztuki (!). W ubiegłym roku rolnicy wykorzystali z dobrostanu opasów tylko w 17%. Potrzebne lepsze dotarcie do nich z korzyścią dla nich.
Szczegółowe informacje dostępne na stronie: www.qmpsystem.eu
Katalog ras bydła dopuszczonych do certyfikacji w Systemie QMP:
(LM) Limousine (CH) Charolaise (AN), (AR) Angus
(HH) Hereford (SL) Salers (SM) Simental
(GA) Galloway (HI) Highland
(BB) Belgijska biało-błękitna (WA) Wagyu
(BD) Blond d'Aquitaine
(MM) mieszańców ras mięsnych, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mięsnych.
(HO) holsztyńsko fryzyjska
(RW) polska holsztyńsko fryzyjska odmiana czerwono – biała
(RE) europejskie bydło czerwone (pozostałe odmiany rasy)
(ZR) polska czarno – biała (ZB) polska czerwono – biała
(MS) mieszańców ww. ras
(RP) polska czerwona, (MO) montbeliarde
(MO) montbeliarde
(BG) bydło białogrzbiete, (SM) simental
(MS) mieszańców ww. ras, których materiał ojcowski pochodzi od buhajów ras mlecznych.